Руски език

Успешен месец за учениците, които изучават руски език

      Изминалият месец бе богат на прояви и се оказа успешен за учениците, които изучават руски език.

През ноември над тридесет наши ученици взеха участие в Международната онлайн олимпиада по руски език, която се организира от Санктпетербургския университет. В олимпиадата участваха над 8700 представители от цял свят. Четирима ученици на г-н Илия Солтиров заеха призови позиции: Мария Величкова (9ж клас, второ място), Радина Иванова (9ж клас, трето място), Симона Юрукова (10ж клас, второ място), Петра Ганева (12б клас, трето място). През предходните години наши ученици демонстрираха отлични резултати на тази олимпиада, успешно издържаха изпити за владеене на руски език, което стана повод гимназията ни да получи благодарствено писмо от Санктпетербургския университет.

На 25 номври 2023 г. в Нов български университет се проведе Средношколски конкурс по превод, в който участваха 13 представители на ХГ “Св. Св. Кирил и Методий”. Ученичката от 12б клас Петра Ганева демонстрира отлични умения при превода на сложни текстове и зае второ място в раздел “Руски език”. Тържественото награждаване на победителите се състоя на 11 декември 2023 г. Учители на Петра Ганева през настоящата учебна година са г-жа Любка Марчева и г-н Илия Солтиров.

Много активни бяха и учениците, които през предходните години станаха победители в национални и международни състезания и олимпиади по руски език. Те взеха участие в Деветнайстата международна олимпиада по руски език, която се организира от Държавния институт “Пушкин” в Москва и дава право за участие на най-добрите ученици от цял свят. Четирима наши представители преминаха през двата предварителни етапа и се класираха за финалите. В момента учениците на ХГ “Св. Св. Кирил и Методий” изготвят видео проекти, с които ще представят себе си и гимназията във финалния етап.

Поздравяваме учениците за всеотдайността и отличното владеене на руски език. Пожелаваме им здраве и нови творчески успехи!

Благодарствено писмо


Нов успех на наша ученичка!

     През октомври и ноември се проведе Националното многоезично състезание. Това е една от най-интересните, но и трудни надпревари, която предполага отличното владеене на два чужди езика.

Ученичката от 11б клас Петра Ганева се класира за Националния кръг на състезанието, който се състоя в Ловеч. Там тя трябваше да възприеме текстове, поднесени и оформени на английски език, а след това да предаде тяхното съдържание на руски език.

Нашата ученичка с ръководител г-жа Ралица Димитрова демонстрира отлични знания и много добра езикова подготовка, които й помогнаха да заеме трета позиция в крайното класиране. Благодарим на учителите, които подготвят Петра в изучаването на чужди езици: г-жа Габриела Шаркова (английски език), г-жа Надежда Гълбачева (руски език),

г-н Илия Солтиров (руски език).

Честито, Петра! Пожелаваме ти здраве и още много творчески успехи!


Наша ученичка с второ място от Международния ученически конкурс „Заедно в XXI век“

Екип от ученици, ръководен от г-н Илия Солтиров, участва в престижния ученически конкурс „Заедно в XXI век“. Нашите представители подготвиха есета на тема: „Чрез истина и доверие – към приятелство, солидарност и мир“. Петек Кадирова (11ж клас) зае второ място в раздела „Творби на руски език“, а Никол Хачапуридзе (12ж клас) , Есра Мехмед (11ж клас) и Стефани Хаджиниколова (11ж клас) спечелиха поощрителни награди в раздел „Есета“. Честито на нашите ученици!


Пореден успех на учениците от ХГ Св. Св. Кирил и Методий, гр. Пловдив, на Международната онлайн олимпиада по руски език като чужд

В края на декември 2019 г. се проведе Международната онлайн олимпиада по руски език като чужд. Проявата бе организирана от Санкт-петербургския държавен университет съвместно с Министерството на просветата на Руската федерация. Олимпиадата се проведе в две възрастови категории: от 13 г. до 17 г.; от 18 г. до 30 г.
Ученичката Петя Турникова от 9-ти Ж клас показа знания на високо ниво и зае първо място в крайното класиране. Това е една достойна победа предвид сериозната конкуренция сред участниците. От сърце желаем на ученичката да има много подобни творчески постижения, защото тя го заслужава!
Специално за целите на Международната онлайн олимпиада по руски език бе сформиран екип от ученици от 9-ти Ж и 10-ти Ж клас. Екипът бе организиран от учителя по руски език Илия Солтиров. Няколко от участвалите ученици успяха да преминат успешно първия кръг на олимпиадата, за което бяха наградени с почетни дипломи и призове.
Пожелаваме здраве и нови творчески успехи на нашите ученици!


Успехи на ученици:

  • програма „Силен старт”:

2004/2005 г. – Станислав Стайков

2005/2006 г. – Елица Миланова

2006/2007 г. – Елена Андонова, Ирина Славова

2008/2009 г. – Виолета Петкова, Мариела Герова

  • сертификати за владеене на руски език според Европейските стандарти:

    група В1

Елица Миланова – 2007 г.;

Бояна Килиджийска – 2007 г.;

Гергана Запрянова – 2008 г.;

Десислава Василева – 2008 г.;

Елена Андонова – 2009 г.;

Неда Митковска – 2009 г.

  • Олимпиада по руски език – национален кръг:

Анастасия Карнаух – група В2 – второ место – 2006/2007 г.

Елица Миланова – група В1 – пето место –  2007/2008 г.

група В2 – пето место – 2008/2009 г.

  • проект „С грижа за всеки ученик” – ръководители Надя Паунова,

    Костадинка Витларова, Любка Марчева

2008/2009 учебна година. Участници: 35 ученика от 8 – 11 клас

2009/2010 учебна година. Участници: 17 ученика от 9 – 12 клас

 

През учебната 2008/2009 г. група ученици от 9. и 11. клас с ръководител Любка Марчева бяха поканени да посетят гр. Воронеж – Русия във връзка с проект „Деца без граници”. Бяха посетени гр. Киев, Москва и Воронеж.

Учениците взеха участие в заседанието на  Младежкия парламент в гр. Воронеж, където представиха училището, града и страната; посетиха много забележителности, музеи, изложби, паметници на културата.

Новата учебна 2009/2010 година беше открита с програма на гостуващи състави от гр. Воронеж, участващи в същия проект.