Честване на 24 май: празник на българската писменост, наука и култура

С празнична програма на площад „11 май“ пред гимназията, в която участваха редица изтъкнати гости и традиционно шествие, Хуманитарната гимназия отбеляза 24 май: празник на българската писменост, култура и просвета.

За историята на гимназията разказа г-жа Илияна Гечкова пред БНР:

„Може би повечето от българите знаят, че това е най-старата гимназия, създадена през 1850 г. по време на Българското възраждане – един изключително силен период за развитието на българите, които все още се намират под Османско владичество. Още на следващата година, след създаването на Пловдивското епархийско класно училище от Найден Геров, на 11 май 1851 г. започва празнуването и отдаването на почит към делото на Светите Братя Кирил и Методий.“

Традицията продължава и до днес. Учениците и учителите от гимназията започват честването на празника още на 10 май, което е и техният патронен празник. Те организират шествие по централната улица на Пловдив и поставят венци пред барелефа на Кирил и Методий в стария град. По този начин събуждат обществеността за празнуването на този ден.

Денят на светите братя Кирил и Методий е празник, който обединява българите и им напомня за значимостта на тяхната азбука, култура и книжовност. Чрез тържествените шествия и различни културни мероприятия, този ден продължава да бъде източник на гордост и вдъхновение за всички българи.

Чуйте целия разговор ТУК.Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е IMG_2601.jpgКартинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е IMG_2600-768x1024.jpgКартинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е IMG_2611-768x1024.jpgКартинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е IMG_2612.jpgКартинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е IMG_2617-1024x768.jpgКартинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е IMG_2618-1024x768.jpgКартинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е IMG_2616-768x1024.jpgКартинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е IMG_2615-768x1024.jpgКартинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е IMG_2614-768x1024.jpg

 

Още постижения на преподаватели

Петнадесет директори и учители бяха удостоени с почетна значка на Пловдив за приноса си в развитието на образователната система в Пловдив. С чувство на гордост и удоволствие споделяме, че измежду тях е и г-жа Мария Грънчарова-Христова, която с последователна отговорност и отдаденост в работата си несъмнено заслужава високото отличие. Поздравяваме я с пожелание пътят към следващи успехи и признания да продължава!