Изложбата „Съседите“

На 5.11.2022 г. ученици от 11 в и 11 е клас посетиха изложбата „Съседите“ по специалната покана на Красимира Буцева, завършила ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“. Учениците бяха впечатлени от избора на изразни средства, чрез които авторите изпращат посланията си до зрителя. Символиката въздейства многопластово и достига до всеки чрез силния емоционален заряд в съчетанието на думи, видео, обзавеждане, тъмнина, студ.

С нетърпение очакваме посещението на творците в гимназията ни!

„Съседите: форми на травмата (1945-1989)“ е инсталация, която е плод на близо двайсет години проучвания и осем години сътрудничество, изследваща паметта за политическото насилие, завещана ни от комунистическото минало.

Изследователят Джулиан Шехирян, съвременната художничка Красимира Буцева, заедно с историчката Лилия Топузова, осъществяват този труден и многопластов проект, чийто краен резултат е толкова важен за колективната ни памет.

Експозицията представя над 40 интервюта с оцелели от репресиите на режима. В изложбата са пресъздадени жизнените пространства, в които са проведени интервютата. Към тях са добавени откъси от разказите на оцелелите, звуци и видеометериали от местата, където някога са се намирали лагерите в Белене и в Ловеч.

Автори:

Красимира Буцева – визуален артист, изследовател и преподавател. В практиката си, тя се занимава с политическо насилие, травма и история, в контекста на българския комунизъм чрез фотография, видео, звук и инсталация. Тя преподава в Лондонския колеж по комуникации към Университета по изкуствата в Лондон; носител е на наградата БАЗА (2022), била е стипендиант в Akademie Schloss Solitude (2021); и е участвала в самостоятелни и групови изложби в България, Великобритания, Сърбия, Германия, Китай и Южна Африка. През 2022 нейната статия „Vernacular memorial museums: memory, trauma and healing in post-communist Bulgaria“ бе публикувана в Museums & Social Issues Journal.

Джулиан Шехирян – мултимедиен артист, докторант по история в Принстънския университет.

Доц. д-р Лилия Топузова е изследовател, професор по история и директор на програмата за комуникация в Университета на Торонто. От 2003, като историк и режисьор на документални филми, тя проучва детайлно историята на българския Гулаг работейки с множество архиви и на терен с очевидци.