Национална конференция по физика

От 13 до 16 юни 2024 г. се проведе 52-та Национална конференция на Съюза на физиците по въпросите на образованието. По време на конференцията се проведоха национален конкурс за есе и национален фотоконкурс. Възпитаници на нашата гимназия бяха отличени и в двата  конкурса.

По темата „Физиката в моето бъдеще“ есета представиха Кристияна Апостолова и Ралица Георгиева от 10 Г клас. Есето на Кристияна е класирано на трето място в групата 9-12 клас. В него Кристияна много емоционално разказва за своя интерес към процесите във Вселената и развитието на физиката и технологиите в енергетиката и медицината, повдига философски въпроси за началото, разбирането  и смисъла на света, за допирните точки на физиката и религията. Благодарение на нейното класиране гимназията ще получи безплатен абонамент за сп. „Светът на физиката“ за 2024 г.

Във фотоконкурса на тема:„Физика, хармония и феномени в природата“  жури от представители на ТУ -София и Софийски университет отличи авторската фотография на Виктория Петрова от 10 Е клас с трето място. Виктория нарече своята работа „Северното сияние – космическа магия“. Научното обяснение на полярното сияние е придружено от емоционален разказ за вледеняващ студ, полярна нощ, елени и магическия танц на „уловеното“ сияние. Виктория получава грамота и плакет от името на Съюза на физиците в България и фондация „Еврика“.

С тези отличия Кристияна и Виктория начертаха висок хоризонт за бъдещи участия на възпитаниците на Хуманитарната гимназия в научни конкурси.