Честване на Европейския ден на езиците в ХГ

На 26. 09. Европа за 21-ва поредна година отпразнува Европейския ден на езиците. Една от основните цели на този празник е да насърчи не само всички ученици, но и хора на всякаква възраст да изучават чужди езици, за да повиши нивото на многоезичност и междукултурно разбирателство. Съвсем естествено това събитие както и в предишните години бе отбелязано активно от нашите ученици, които изучават като първи или втори чужд език английски, немски, руски и френски, а от тази година факултативно и латински език. Въпреки твърде краткото време, с което разполагаха след съвсем скорошното начало на новата учебна година, те подготвиха разнообразни лекции, презентации, игри, викторини, рецитали и много други инициативи, с които напомниха на всички какво голямо богатство е владеенето на чужди езици.

Изучаващите английски език както обикновено бяха много инициативни и се изявиха с оригинални и интересни езикови дейности.

Част от учениците на г-жа Евгения Киришева представиха кратка информация за историята и целта на честването, а желаещите участваха и в онлайн играта „Открий богатството на европейските езици“, организирана по инициатива на Европейската комисия.

Учениците на г-жа Ралица Нешева от 8г клас гледаха филм на тема „Most commonly used English idioms“.

Учениците от 8-ми и 12-ти клас на г-жа Деница Георгиева изнесоха рецитали на стихотворения от английски и американски автори.

Част от учениците на г-жа Недялка Гюлева изнесоха кратки лекции за историческото развитие на английския език, известни спортисти, певци и състави, сред които „Бийтълс“ и „Куин“. Други представиха кратка биография на Шекспир и направиха литературно четене на монолога на Хамлет, а някои представиха кралското семейство и разказаха по-подробно за живота и дейността на наскоро починалата кралица Елизабет II.

Разнообразни дейности подготвиха и учениците на г-жа Ива Неделева. В 10б клас имаше разкази за междукултурния обмен на Пампорово и за британското кралско семейство, в 12в клас бе изнесена литературна лекция на тема „Франкенщайн“, а в 10г клас бе направена съпоставка между френския и английския език.

Учениците на г-жа Елисавета Чолакова от 8а клас направиха игра-викторина „Открий превода“, посветена на Европейския ден на езиците и създадена по инициатива на Европейската комисия.

Учениците на г-жа Габриела Шаркова от 12б клас направиха превод на художествена литература от български на английски език, а 11б клас запознаха своите съученици с английски идиоматични изрази и еквивалентите им на български.

Възпитаниците на г-н Константин Петров участваха във викторината „Английският език – прозорец към света“.

Учениците на г-жа Цветелина Кантарджиева от 11-ти и 12-ти клас представиха свои любими цитати на английски, а в 9-тите класове бяха обсъдени различни цитати и еквивалентите им на съответните изучавани езици.

Интересни дейности организираха и учениците, изучаващи немски като първи чужд език. Възпитаниците на г-жа Павлина Фичева от 8д клас изнесоха любопитни факти и участваха във викторина по повод Европейския ден на езиците.

Учениците на г-жа Галя Томова от 11-ти клас подготвиха презентации под наслов „Опознай провинциите в Германия. История и култура“.

Възпитаниците на г-жа Пенка Стойчева от 12д и 12е клас изготвиха проекти на тема „Денят на европейските езици“, които представиха като табла във фоайето на гимназията.

Учениците на г-н Иван Столинов от 10е клас направиха презентация за официалните езици на ЕС, като поднесоха интересни факти за немския език и представиха някои световноизвестни личности, владеещи повече чужди езици.

Много активни бяха и учениците, изучаващи руски като първи чужд език. Възпитаниците на г-н Илия Солтиров от 12ж клас участваха в беседа с преподаватели и студенти от Пловдивския университет на тема „Руският език – традиция и бъдеще“.

Учениците на г-жа Надежда Гълбачева от 8ж клас избраха да участват във викторината „Что? Где? Когда?“, посветена на руската култура.

Своя принос за отбелязването на празника имаха и учениците на г-жа Ваня Лозанова, изучаващи френски като първи чужд език. Учениците от 11г клас представиха историята на френските макарони, а от 12г клас запознаха своите съученици с дейността на братя Люмиер и първите кинопрожекции.